• LaleLand

7 συμβουλές για να κοιμούνται τα παιδιά εύκολα τη νύχτα


Όταν πρόκειται για παιδιά και για ύπνο, μια από τις συχνότερες ανησυχίες των γονιών είναι πώς να τα πάνε στο κρεβάτι εγκαίρως κάθε βράδυ. Σχεδόν κάθε γονέας είχε να αντιμετωπίσει τη δυσκολία να βάλει ένα παιδί στο κρεβάτι κάποια στιγμή , και για πολλούς γονείς, η ώρα για ύπνο είναι ένας επαναλαμβανόμενος εφιάλτης. Φαίνεται περίεργο ότι τα παιδιά χρειάζονται πολύ περισσότερο ύπνο από τους ενήλικες, και παρόλα αυτά πολλά αντιστέκονται στο να κοιμούνται με όλες τους τις δυνάμεις. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πίεση τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά και να οδηγήσει σε κακό ύπνο όλη την οικογένεια.

Πώς λοιπόν βάζετε τα παιδιά σας για ύπνο το βράδυ; Και το πιο σημαντικό είναι πώς τους δημιουργείτε την ρουτίνα του ύπνου; Εδώ σας δίνουμε 7 συμβουλές για να πάτε τα παιδιά σας στο κρεβάτι εγκαίρως:


Ξέρετε πόσο ύπνο χρειάζεται το παιδί σας;

Εδώ είναι μια γενικευμένη κατευθυντήρια γραμμή για το πόσο ύπνο χρειάζεται το παιδί σας ανάλογα με την ηλικία του:


1 έως 4 εβδομάδων - Τα νεογνά κοιμούνται περίπου 16-17 ώρες την ημέρα με περιόδους αφυπνίσεως που διαρκούν 1-3 ώρες. Ωστόσο, τα περισσότερα νεογνά δεν έχουν αναπτύξει κύκλο ύπνου νύχτας / ημέρας, επομένως οι περίοδοι ύπνου και εγρήγορσής τους μπορεί να διαφέρουν κάθε ημέρα. Οι περισσότεροι γονείς θα πρέπει να προσαρμόσουν τα δικά τους προγράμματα ύπνου.


1 ως 4 μηνών - Τα μωρά της ηλικίας αυτής εξακολουθούν να τείνουν να κοιμούνται περίπου το ίδιο ωράριο, αλλά οι κύκλοι ύπνου ημέρας / νύχτας τους αρχίζουν να σταθεροποιούνται, επιτρέποντάς τους να κοιμούνται περισσότερο τη νύχτα, αν και ακόμα ξυπνούν για γάλα και άλλαγμα.4 μηνών έως 1 έτους - Τα μωρά της ηλικίας αυτής απαιτούν ακόμη 14-15 ώρες ύπνου καθημερινά. Ωστόσο, πολλά από αυτά μπορούν να κοιμηθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας και να πάρουν έως και 3 υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι σημαντικό να αρχίσετε πραγματικά να δημιουργείτε υγιείς συνήθειες ύπνου για το παιδί σας.


1 έως 3 ετών - Τα περισσότερα μικρά παιδιά χρειάζονται περίπου 12-14 ώρες ύπνου, αλλά συχνά λαμβάνουν λιγότερο χάρη στα χρονοδιαγράμματα των γονέων και των μεγαλύτερων παιδιών στο σπίτι. Πιθανότατα θα χάσουν τον ύπνο τους νωρίς το πρωί και τείνουν να πάρουν μόνο έναν υπνάκο την ημέρα


3 έως 6 ετών- Περίπου 11-12 ώρες ύπνου. Τα μικρότερα παιδιά αυτής της ομάδας μπορεί να χρειαστούν ακόμα ένα μικρό υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά η ανάγκη να κοιμηθούν συνήθως μειώνεται κατά τη στιγμή που εισέρχονται στην πρώτη τάξη.


7 έως 12 ετών - Τα παιδιά αυτών των ηλικιακών ομάδων τείνουν να χρειάζονται περίπου 10-12 ώρες νυχτερινού ύπνου, αλλά συχνά παίρνουν περίπου 9-10 ώρες.


13 έως 18 ετών - Οι έφηβοι αυτής της ηλικίας χρειάζονται περίπου 8-10 ώρες ύπνου, αλλά σπάνια λαμβάνουν το πλήρες ποσό που χρειάζονται. Οι απαιτήσεις του σχολείου, μετά τα προγράμματα και τις δραστηριότητες του σχολείου, συχνά μειώνουν τον νυχτερινό ύπνο τους. Οι περισσότεροι έφηβοι αναφέρουν ότι παίρνουν περίπου 6-8 ώρες ύπνου.Δημιουργήστε μια ρουτίνα ύπνου.


Η δημιουργία μιας ρουτίνας για τα παιδιά για την κατάκλιση μπορεί να πάρει το άγχος από την ώρα για ύπνο τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί. Τα παιδιά ποθούν και λειτουργούν καλύτερα μέσα σε όρια, καθώς τους δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας. Το να έχει το παιδί σας μια νυχτερινή ρουτίνα για τον ύπνο τα βοηθάει να προετοιμαστούν για την ώρα του ύπνου.

Είναι καλή ιδέα να αρχίσετε το τελετουργικό για το βραδινό ύπνο με μια περίοδο ξεκούρασης που αρχίζει 15-30 λεπτά πριν ξεκινήσει η ρουτίνα της πραγματικής κατάκλισης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την απενεργοποίηση της τηλεόρασης, την αναπαραγωγή χαλαρωτικής μουσικής, το σβήσιμο των φώτων, ακόμα και την πιο αργή κίνηση. Όλες αυτές οι λεπτές αλλαγές είναι σημάδια που το παιδί σας θα πάρει ως σημάδια ότι πλησιάζει ο χρόνος ύπνου.

Οι πραγματικές ρουτίνες για ύπνο μπορούν να περιλαμβάνουν πολλές δραστηριότητες χαλάρωσης και ύπνου. Ακολουθεί μια τυπική ρουτίνα ύπνου:

  1. Ένα χαλαρωτικό μπάνιο

  2. Φορώντας πιτζάμες

  3. Βουρτσίζοντας τα δόντια τους

  4. Χρόνος για αφήγηση παραμυθιών στο κρεβάτι

  5. Καληνύχτα, φιλιά

Η ίδια η ρουτίνα μπορεί να αλλάξει εξ ολοκλήρου ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες του παιδιού σας. Δεν είναι τόσο τα συστατικά της ρουτίνας που είναι σημαντικά, αλλά η συνέπεια που είναι το κλειδί.


Δημιουργήστε ένα ιδανικό περιβάλλον ύπνου.


Το δωμάτιο του παιδιού σας θα πρέπει να συμβάλει στην προώθηση του ύπνου. Είναι καλύτερα να κρατήσετε το δωμάτιό τους σκοτεινό, ήσυχο και δροσερό. Μερικά παιδιά (ειδικά τα πολύ μικρά) θέλουν τουλάχιστον λίγο φως στο δωμάτιό τους, έτσι ένα νυχτερινό ή ένα ελαφρύ φως είναι απολύτως αποδεκτό. Αν δεν μπορούν να κοιμηθούν σιωπηλά ή θέλετε να απορροφήσετε τους θορύβους από το υπόλοιπο σπίτι, χρησιμοποιήστε μια μηχανή θορύβου ή έναν ανεμιστήρα για να δημιουργήσετε έναν ρυθμικό, σταθερό ήχο.


Απενεργοποιήστε τις ηλεκτρικές συσκευές.


Αφαιρέστε τις τηλεοράσεις, τους υπολογιστές, τα παιχνίδια και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές από τα δωμάτιά τους. Αυτές οι συσκευές προωθούν την αφύπνιση τόσο μέσω του διεγερτικού περιεχομένου, όσο και από το φως που εκπέμπεται από αυτά, που μιμείται το φως της ημέρας και κάνει τον εγκέφαλο να σκέφτεται ότι χρειάζεται να μείνει ξύπνιος. Οι ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει να απενεργοποιούνται ή να αφαιρούνται τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο.


Βεβαιωθείτε ότι ασκούνται ικανοποιητικά.


 Είναι σημαντικό τα παιδιά σας να έχουν άφθονη άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας που θα τους βοηθήσει να κοιμηθούν πιο γρήγορα τη νύχτα. Ωστόσο, κρατήστε τα ήρεμα τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο.


Αποφύγετε τα γεύματα και την καφεΐνη πριν από τον ύπνο.


 Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό και δεν είναι πολύ καλό για τα παιδιά ούτως ή άλλως. Ωστόσο, εάν αφήσετε το παιδί σας να καταναλώσει περιστασιακά κάποιο ρόφημα εντός 3 ωρών από την ώρα του ύπνου, βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει ζάχαρη και καφεΐνη. Τα σνακ είναι απολύτως αποδεκτά πριν από τον ύπνο, αρκεί να είναι υγιεινά και όχι πολύ βαριά. Εάν το παιδί σας ζητήσει ένα φαγητό ή ένα ρόφημα πριν από τον ύπνο δώστε του ένα ζεστό ποτήρι γάλα ή ένα ελαφρύ υγιεινό σνακ όπως φρούτα ή δημητριακά.


Να είστε επιφυλακτικοί για ενδείξεις διαταραχών του ύπνου.


 Εάν έχετε δημιουργήσει μια συνεπή ρουτίνα για το βραδινό ύπνο και έχετε κάνει προσαρμογές ώστε να ταιριάζει στις ατομικές ανάγκες του παιδιού σας και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο, το παιδί σας μπορεί να έχει διαταραχή ύπνου. Παρακολουθήστε προσεκτικά τις νυκτερινές συμπεριφορές ύπνου καθώς και τον τρόπο λειτουργίας τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν είναι διαρκώς κουρασμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας, δυσκολεύονται να επικεντρωθούν στην εργασία στο σπίτι ή αντιμετωπίζουν προβλήματα συμπεριφοράς στο σπίτι ή στο σχολείο, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι μιας υποκείμενης διαταραχής του ύπνου.

Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει διαταραχή του ύπνου, μιλήστε με τον παιδίατρο του παιδιού σας σχετικά με τις συνήθειες ύπνου του ή προγραμματίστε μια συνάντηση με έναν ειδικό ύπνου.

121 views0 comments

© 2023 by Lovely Little Things. Proudly created with Wix.com

JOIN MY MAILING LIST

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook Social Icon